Leponex içerisinde 25 mg klozapin etkin maddesi içeren ve antipsikotikler olarak adlandırılan ilaç grubuna dahil olan tabletlerdir. Psikiyatrist kontrolünde belirli psikiyatrik hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır.
Leponex Ne İçin Kullanılır?
Leponex; diğer ilaçlar etki etmediğinde ya da psikiyatri uzmanı şizofreni tedavisinde olumlu sonuçlar alamadığında bu ilacı kullanmaktadır. Psikiyatrist şizofreni hastalığına sahip danışanında aynı zamanda duygu durum bozukluğu olduğunu da belirlemişse yine bu ilacı kullanmaktadır. Parkinson hastalarının tedavisi için de psikiyatri uzmanlarının tercih ettiği bir ilaçtır.
Leponex Nasıl Kullanılır?
Leponex, kullanımı sırasında mutlaka başvurduğunuz psikiyatrist ile iletişim halinde olmalı hatta online psikiyatri desteği almanız tedavi süreciniz açısından önemlidir. Aynı şekilde Leponex kullanımı sırasında bir psikolog desteği almanız tedavi süreciniz için çok önemlidir. Bu süreçte yine size online psikolog desteği çok büyük fayda sağlamaktadır. İlacın kullanımı sırasında kullanacağınız doza doktorunuz karar verecektir ancak; genel olarak kullanım dozu ilk günde bir ya da iki kere 25 mg tabletin yarısını kullanarak başlamanız gerekmektedir. Doktorunuz bu süreç içinde tedavinize uygun şekilde ilacın dozunu arttırabilir veya azaltabilmektedir. İlacı alacağınız zaman dilimi doktorunuz tarafından belirlenir ve ger gün aynı saatte almanız tedavi açısından olumlu sonuçlar elde etmenize yardımcı olmaktadır. Çocuklar için kullanımı gerekli testler yapılmadığından güvenilir sonuçlar elde yoktur bu yüzden kullanılması önerilmemektedir. Yaşlılar ve özel durumu olan ( karaciğer ve böbrek yetmezliği) hastalar kullanım sırasında çok daha dikkatli davranmalı ve sürekli başvurdukları psikiyatrist ile iletişim halinde olmaları gerekmektedir. Gereken miktardan fazla aldıysanız ya da gerekli miktardan az kullandıysanız dengelemeye kendi başınıza uğraşmamalısınız ve hemen psikiyatri uzmanınıza danışmalısınız.
Leponex Faydaları Nelerdir?
Leponex ; şizofreni hastalarının belirtilerinde diğer ilaçların fayda sağlayamadığı, belirtileri kontrol altına alamadığı durumlarda Leponex kullanımına başlanır ve şizofreni belirtileri kontrol altına alır. Aynı zamanda intihar girişiminde bulunan şizofreni hastaları içinde durumu kontrol altına almak için Leponex kullanımı uygundur. Şizofrenide oluşan duygu, düşünce ve davranış bozukluklarının düzelmesine fayda sağlamaktadır. Parkinson hastalarında da oluşan duygu, düşünce ve davranış bozukluklarının kontrol edilmesi için yine bu ilacın fayda sağladığını söylemek mümkündür. Genel olarak ilacın D4 ya da dopamin reseptörüne bağlanarak bloke etmesiyle faydası görülmektedir.
Leponex Yan Etkileri Nelerdir?
Leponex her ilaç gibi belirli yan etkilere neden olabilmektedir. Bu ilacın kullanımı sırasında olası yan etkilerle karşılaştığınızda psikiyatri uzmanınızla iletişim halinde olmalısınız. En kısa süre içinde ulaşabilmek için online psikiyatri desteği almanızda fayda var. İlacın kullanımı ile ilgili kaygılarınız var ise uzman bir psikolog desteği alabilirsiniz. İlacı kullandıktan sonra bazı hastalar yan etki yaşamasa da yaşadığı kaygıdan kaynaklı panik olabiliyor bu durumda da online psikolog desteği almanız sizin tedaviniz için çok önemlidir. Tedavi sürecini kısaltmak ve olumlu ilerleyebilmesini sağlamak amaçlı psikolog ve psikiyatri uzmanın birlikte ilerlemesi çok önemlidir. İlacı tek başınıza kullanmanız size fayda sağlamaktan çok zarar verebilir bu nedenle kafanıza göre kullanmamalısınız. İlacın olası yan etkileri;
Çok yaygın olan yan etkiler;
- İstirahat durumunda devam eden ve genellikle nefes darlığı ve ayak ya da bacaklarda şişkinliğinde olduğu hızlı ve düzensiz kalp atışı yaşanabilir.
Yaygın olan yan etkiler;
- Ateş, şiddetli üşüme nöbetleri, boğaz ağrısı ve enfeksiyon belirtileri,
- Nöbetler olası yan etkilerdendir,
- Belirli tip beyaz kan hücresi düzeyinde artış, beyaz kan hücresi sayısında artışlar meydana gelebilir,
- Bilinç kaybı veya bitkin düşme
Yaygın olmayan yan etkiler;
- Ateş, kas krampları, kan basıncında dalgalanmalar ve sersemlik,
Seyrek olan yan etkiler;
- Kan basıncında ciddi düşüşler yaşanabilir,
- Kalp kası iltihabı nedeniyle göğüs ağrısı oluşabilir,
- Kan pıhtısı oluşabilir,
- Kırmızı kan hücresi seviyesinde düşüşler,
- Akciğerlere yemek kaçması durumu,
- Ateş, öksürme, solunum güçlüğü, solunum yolu enfeksiyonu ve akciğer iltihabı gibi yan etkilerle karşılaşılabilir.
- Pankreas iltihabı nedeniyle karın ağrısı oluşabilir.
- Sarı göz akları ve deri, iştah kaybı, karaciğer bozukluğunun sebebi olarak koyu idrar meydana gelebilir.
Çok seyrek:
- Kandaki trombosit düzeyinin düşük olması ile belirtili spontan kanamalar veya morluklar
- Kanda yüksek trombosit düzeyi
- Bozulmuş oryantasyon ve bilinç bulanıklığı, bulantı veya kusma, aşırı idrara çıkma,
- Göğüs ağrısı, düzensiz ve hızlı kalp atışları ve kalp yetmezliği
- Kısa nefes alma
- Keyifsiz hissetme, şiddetli ve uzun süren kabızlık ile beraber kusma
- Şiddeti sarılık ile beraber sarı cilt ve karın ağrısı
- Böbreklerde iltihaplanma
- Ereksiyon uzaması görülebilir,
- Ani açıklanamayan ölüm
Leponex ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
- Leponex kimler kullanır?
Şizofreni ve Parkinson hastaları duygu düşünce ve davranış bozukluklarının gözlediği ruhsal bozukluklar yaşayan hastalarda kullanılmaktadır.
- Leponex öldürür mü ?
İlacın çok seyrek yan etki kısmında açıklanamayan ani ölüm bulunmaktadır.
- Leponex muadili nedir?
İçerisinde klozapin etkin maddesi olan diğer ilaçlar muadil olarak gösterilebilir.
Yorum Yap