Psikotik nedir?
Psikotik rahatsızlıklar, hasta bireyin gerçeği değerlendirmesini bozduğu için çok ciddi ruh hastalıklarını kapsar. Herkesin bildiği “şizofreni” bu hastalığın en bilinenidir. Şizofreni hastalığı en çok rastlanan psikotik bozukluktur. Bir diğer bilinen hastalıkta “Kısa Reaktif Psikoz”dur. Psikotik hasta gerçek dünya ile kendi bozulmuş olan dünyasını aynı anda da uyanıkken yaşamaktadır. Doğru algılama ve yorumlara psikotik hasta için yabancıdır. Psikotik hasta bireyin önceden değer verdiği kavramlar anlamsız hale gelmektedir, kendi dünyasında yarattığı korku ve düşünceler onlar için daha çok ön plana çıkmaktadır. Başkalarını sürekli tehdit olarak algılayan, öfkeli ve gergin insanlardır. Hasta olduklarını fark etmeyen bu hasta birey yardım almak istemezler, kabul etseler bile sorunun kaynağının kendisi olduğunu inkar eder ve başkalarının sorumlu olduğunu savunurlar. Kendisine yardım etmek isteyenlere güvenle yaklaşmalar buna güvenmezler de diyebiliriz.
Psikotik belirtileri?
Psikozun ana semptomları üç kategoriye ayrılmaktadır:
- Pozitif semptomlar
-Halüsinasyon
-Kuruntu - Negatif semptomlar
-Motivasyon eksikliği
-Sosyal geri çekilme
-Keyifsizlik - Bilişsel semptomlar (düşünce bozuklukları)
-Düşünce bozukluğu. “Uzun süre konsantre olamıyorum”
Kronik psikotik nedir?
Psikotik başlangıcı akuttur ama daha önceden ciddi kişilik veya uyum sorunları olan kişilerde ortaya çıktığı için kronik bir yapısal bozuklu diyebiliriz. Psikotik nöbet geçiren hasta birey nöbet sırasındaki davranışları çoğunlukla garip ve anlaşılmazdır.
Psikotik hastalıklar nelerdir?
Şizofreni: Şizofreni temelinde bir beyin hastalığıdır. Daha önce şizofreni hastalığı hakkında yaptığım araştırmaya buradan bakabilirsiniz.
Hezeyanlar: Somut bir yanıt bulunmamasına rağmen kararlı biçimde inandığı yanlış inançlardır. İkna yöntemi ile bu olayları değiştirmek kesinlikle mümkün değildir.
Halüsinasyonlar: Şizofrenide en yaygın gözüken halüsinasyon türü işitseldir. Hasta birey sesler duyduğunu savunmaktadır. Duyduğu sesler hastanın hareketlerini ve davranışlarını kontrol edebilmektedir.
Düşünce bozukluğu: Ne söylediğini ve ne nasıl söylediğini konusunda içerisinde karmaşa yaşamaktadır. Düşünce sürecinde kesintiler olmaktadır, sadece konuşan hasta için kurduğu cümleler anlaşılır olur.
Davranış bozukluğu: Bir çok şizofreni hastası sosyal ve mesleki hayatındaki görevlerini yerine getirmekte bir çok problem yaşamaktadır. Örnek olarak aynı kıyafetleri uzun süre giymek, duş almamak vb.
Motivasyon kaybı: Psikotik hastanın motivasyonu azalarak toplumdan uzaklaşmaya meyillidir. Sosyal aktivitelere katılmak istemez.
Toplumdan geri çekilme: Arkadaş ilişkilerini sürdürmekte zorluk çekerler.
Düşünce yoksulluğu: Nadir şizofreni hastaları düşünme azalmaktadır. Sık sık konuşmaya bilir. Kısa cevaplarla geçiştirmeye çalışmaktadır.
Psikoz tedavisi?
Psikoz tedavisi, ilaç tedavisi ve tedavinin farklı kombinasyonu içerebilir. Çoğu psikoz hastasında tedavi sonrasında semptomlarda iyileşme görülmektedir. Psikoz tedavisinde sakinleştirme, ilaç ve bilişsel davranışçı terapi uygulanabilmektedir.
Google haberlerden bizi takip ederek psikoloji haberlerine anında bildirim alabilirsiniz. Buraya tıklayarak Psikoloji Rehberi Google haberler aboneliğinizi etkinleştirebilirsiniz.
Yorum Yap