Kekeme Hastalığı Nedir? Sebebi Nedir?
Kekeme hastalığı konuşma akışıyla problemi olan ve kelimeleri güçlükle telaffuzun eden yani harfleri güçlükle çıkaran genellikle çocukluk yaşlarında başlayan bir hastalıktır.
Kekeme olan bireyler ne söyleyecekleri kelimeleri bilirler lakin iş konuşmaya gelince söylemekte zorluk çekerler günlük yaşantımızda da bu gibi hastalıklara şahit olanınız vardır, kendilerini telaffuz ederken yaşadığı zorluğu ister istemez fark ederiz.
Kekeme hastası olan kişiler günlük rutin aşamalarında konuşmakta zorluk çekerken heyecanlı olduğu durumlarda bu konuşamama kendini ifade edememe haline dönüşür heyecan halinde iken güçlükle konuştuğunu konuşamayan kekeme hastaları da görülmektedir.
KEKEMELİK NEDENLERİ NELERDİR?
Duygusal travmaların veya travmanın şiddetine bağlı olan psikolojide kekemeye sebep olur.
Gelişim/Büyüme veya ergenlik döneminde rastlanan hastalıklardandır.
Aşırı şiddetli duygu yoğunluğu da kekeme hastalığına sebep olabilir.
KEKEME HASTALARININ ZORLUKLA KONUŞURKEN SERGİLEDİKLERİ HAREKETLER
Kekeme hastaları konuşurken kendilerini ifade edemediklerini düşündüklerinden ifade etme içinde oldukları için hızlı göz kırparlar yüz tikleri kelimeyi çıkaramadıkları için zorlandıkları ve kendilerini kastıkları için çene titremeleri görülen etkilerindendir.
Kekeme Tedavisi Nedir? Tedavi Edilir mi?
Kişinin iletişimini geliştirmek sosyal yaşantıya adapte edebilmek, konuşmasını akıcı yani karşısındaki kişiye kendisini rahatlıkla ifade etmesi için ilk olarak doktorlar küçük yaşlarda çocuklar için ana okulunu tavsiye etmektedir. Aynı zamanda psikoloji konusunda destek almak hastalığın önüne geçmek için büyük rol oynar.
Kekeme olan bir bireyi özellikle de küçük yaşta kekeme hastası olan bireyleri sabırla dinlemenizi ve empati duymanız, kekeme hastası olan birey için kendisi daha rahat ve belirgin bir şekilde kendisini size anlatabilir. Eğer ki kekeme hastası bir bireyle iletişim halinde iken ne kadar aceleci davranırsanız karşınızdaki birey söyleyeceklerini büyük güçlükle telaffuz edemez.
Konuşma Terapisi Nasıl Yapılmalıdır? Konuşma Terapisi İşe Yarar mı?
Konuşma terapisi kekeme hastası olan bireyin özgüvenini olumlu etkiler. Olumlu etkilediği için konuşma esnasındaki kesintileri, nefes alışverişi ve size telaffuz etmesi olumlu yönde etkilenir. Tabi ki bu durum her kekeme hastasında olumlu etki etmeyebilir.
Kekeme Hastaları İçin Ana Okulu Öğrenim Süreci
Küçük yaşta kekeme hastalığı görülen bireylerin konuşma terapistine nazaran ana okulların faydası daha da büyüktür. Şöyle diyebiliriz ki ağırlıklı kendi yaş grupları olduğundan, sosyal bir çevre edinme çabaları olduğundan ya da ana okulun verdiği eğlenceli aktiviteler küçük yaştaki çocuklar için büyük oranda olumlu yönde etki edebilir.
Anne ve Baba’nın Çocuk ile Etkileşimi
Ailenin bu aşamadaki rolü büyüktür, çünkü karşımızdaki bir çocuk olduğundan dolayı ilk olarak çocuğun öz güvenini kırmamaya önem göstermeniz gerekmektedir. Olumlu dönüşler alabilmek için dinlemeliyiz, karşımızdaki bireyi sabırla dinlemekten ve ona öz güven aşılamalıyız.
Sizinle konuşurken bırakın harflerde zorlansın kesinlikle siz söyleyeceği sözcükleri siz tamamlamayın. Sizinle telaffuz halinde iken “ben buradayım” , “sana güveniyorum” , “seni dinliyorum” gibi özgüvenini arttıracak cümleler kurmanız büyük rol oynar. Bu durumda çocukta söyleyeceği sözcükleri rahatlıkla söyleyebilir ve iyileşme adımında büyük bir yol alabilirsiniz.
Ek olarak çocuklarınızda bol bol konuşma terapisi yaparak ve bu terapileri de eğlenceli oyuncaklar, etkinliklerle daha etkileyici hale getirebilirsiniz. Çocuklarınızın dudaklarına bakmayın, bir şey söylerken dikkatini dağıtacak şekilde kesinlikle etkileşiminiz olmaması yine çocuğunuz için iyi olacaktır.
En önemlisi küçük yaşta olan akranları için önemli bir konu alay geçen, dalga geçen, çocuğunuzu küçümseyen insanlardan uzak tutmanız çocuğunuz özgüveninin yenik düşmesini engeller. Bu gibi durumlarda çocuğunuzla güzel bir şekilde etkileşim kurarak özgüvenini arttırmanız gerekmektedir.
Kekeme hastalığının önlemi için dikkat edilmesi gereken durumlar;
- Çocuğun tam dinlenilmesi ve baskı yapılmaması çok önemlidir.
- Çocuğu kendi haline bırakmalısınız.
- Çocuğun taklidini yapacak hareketlerden uzak durmalısınız.
- Çocuğun özgüvenini düşürmemelisiniz.
- Kendisini ifade etmesine olanak sağlayın.
- Bol bol konuşma terapisi yapın.
Otizm hakkında yazdığımız yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Yorum Yap