fbpx

Stilizan Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Ruhsal bozukluklarda farmakolojik tedavinin faydalı olduğu araştırmalarla ispatlanmıştır. Özellikle şizofreni ve psikoz gibi bozukluklarda ilaç tedavisi oldukça işlevseldir. Stilizan da etken maddesi trifluoperazin olan ve antipsikotikler grubuna dahil olan bir ilaçtır. İlacın düşük dozu depresyon ve anksiyete gibi hastalıkların tedavisi için kullanılırken, yüksek dozları şizofreninin tedavisinde kullanılmaktadır. Piyasada 1 mg, 2 mg ve 5 miligramlık tabletler halinde, bir kutuda 30 adet tablet olmak üzere satılır.

Mutlaka psikiyatrist reçetelendirmesi ile kullanılması gereken ilacın etken maddesi trifluoperazindir. Bu madde antipsikotikler grubuna dahil olup temel çalışma prensibi beyindeki kimyasallara etki etmek üzerinedir. Antidopaminerjik bir etki mekanizmasına sahip olduğu için sakinleştirici, anksiyolitik ve antipsikotik etki bırakır.

Stilizan Ne İçin Kullanılır?

Psikiyatri ilaçları daima tek bir amaçla kullanılmaz, birkaç ayrı probleme iyi gelebilir. Bu ilaçta da benzeri bir durum söz konusudur. İlacın düşük dozda kullanılması majör depresif bozukluk, anksiyete ve huzursuzluk gibi durumlarda etkili olacaktır. Ek olarak mide bulantısı ve kusma problemlerinde de kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca ilacın yüksek dozu bir antipsikotik olması sebebiyle şizofreninin tedavisinde ve nükslerinin önlenmesinde kullanılır. Şizofreniden muzdarip hastalarda hezeyanlar, paranoyak düşünceler, aşırı izolasyon gibi belirtiler gözlemlenecektir. Tüm bu belirtilerin onarımı ve azalması için Stilizan kullanılabilmektedir.

İlacın reçetelendirilmesi için psikiyatrist onayı gerekmektedir. Hasta bir psikiyatrist ile görüşmek için doktorun ofisine gidebilir ya da hastanelere başvurabilir. Ayrıca bu hizmete çevrimiçi platformlar aracılığıyla da ulaşılabilir. Online psikiyatri hizmetinde de psikiyatristin ilaç yazma yetkisi bulunmaktadır.

Stilizan Nasıl Kullanılır?

İlacın kullanma talimatları psikiyatri uzmanı tarafından verilecektir. Kullanıcı bu talimatlara uymaya özen göstermelidir. İlacın her gün aynı saatte kullanılması önemlidir. İlaçtan fayda görmek isteyen kullanıcılar muhakkak düzenli olarak doktorun söylediği süre boyunca kullanmalıdırlar. İlacı doktora danışmadan bırakmamalı, psikiyatrist gözetiminde bırakmalıdır. Gebelik ve emzirme döneminde kullanılması tavsiye edilmemektedir. İlacın kullanımı sırasında başka ilaçlar da kullanılacaksa bu ponu muhakkak psikiyatri uzmanına bildirilmelidir.

Araştırmalar famakolojik tedavinin etkinliğini ispatlamıştır. Fakat tek başına yürütülen farmakolojik tedavidense, psikoterapi ile birlikte yürütülen ilaç tedavisi daha işlevseldir. Bu nedenle hastalar aynı zamanda bir psikolog ile görüşürlerse tedavi süreçleri daha efektif olacaktır.

Stilizan Faydaları

İlacın kullanıcıya sağladığı yararlar araştırmalarla ispatlanmıştır. Düşük dozlarda kullanılan ilaç depresyon ve anksiyete sorunlarına iyi gelmektedir. Özellikle bu hastalık nedeniyle aşırı huzursuzluk yaşayan bireylerin bu hislerinde azalma meydana gelecektir. Ayrıca mide bulantısı ve kusma sorunu yaşayan hastalara da bu ilacın önerildiği bilinmektedir. Tüm bunların yanı sıra, ilaç şizofreni hastalarına büyük ölçüde yarar sağlamaktadır. Şizofreninin belirtileri olan halüsinasyonlar (gerçekte var olmayan sesler işitmek ve görüntüler görmek), yanlış inanışlar, paranoyak (aşırı kuşkucu) düşüncelere sahip olmak gibi belirtilerin iyileştirilmesinde ve ortadan kalkmasında yarar sağlayacaktır.

Stilizan Olası Yan Etkileri

Halihazırda kullanımda olan bütün ilaçların birtakım yan etkileri mevcuttur. Eğer ki kullanıcının ilacın etken maddesine alerjisi varsa bu ilaçtan uzak durmalıdır. Stilizan’ın etken maddesi olan trifluoperazine hassasiyeti olan kişilerin bu ilacı kullanmaması tavsiye edilmektedir. İlacın olası yan etkilerinin listesi:

  • Oturur ya da yatar pozisyondan kalkarken sersemlik ya da bayılmalar yaşanabilir.
  • Sarılığa neden olabilir.
  • Kalbin olağandan hızlı atması ya da durması da olası yan etkilerinin arasındadır.
  • İdrar yapmada zorluk ve bulanık görme de bilinen yan etkilerdendir.
  • Ağız, dil, kol ve bacak gibi uzuvlarda istemsiz hareketler gözlemlenebilir.
  • Kullanıcıların ateşinin yükselmesine ve terlemelerine neden olabilir.
  • Seyrek olsa da kilo alımı ya da iştahsızlığa neden olabilir.
  • Ağız kuruluğu, ve cilt reaksiyonları da seyrek yan etkilerin arasındadır.
  • Kimi zaman memeden süt gelmesi, meme büyümesi, regl gecikmesi gibi sorunlara yol açtığı bilinmektedir.
  • Halsizlik, sersemlik ve uykusuzluk da seyrek yan etkilerin arasındadır.
  • Çok seyrek olarak kabızlık, kansızlık ve ciltte kahverengi lekelere neden olduğu bilinmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular

İlacın düşük dozlarda kullanımı depresyon ve anksiyete tedavisinde, yüksek dozda kullanımı da şizofreni ve benzeri hastalıkların tedavisinde kullanılır.

İlacın etken maddesi antidopaminerjik etkiye sahip olduğu için sakinleştirici etkisi mevcuttur.

Yapılan çalışmalarda ilacın herhangi bir kötüye kullanım hikayesinin olmadığını göstermiştir. Bu nedenle bağımlılık yaptığı söylenemez.

İlacın seyrek gözlemlenen yan etkilerinin arasında kilo artışı bulunmaktadır. Bu nedenle böyle bşr ihtimal olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir.

Olası yan etkilerinin arasında kadınlarda regl görememe durumuna yol açabildiği bilgisi bulunmaktadır. Seyrek olsa da böyle bir olasılık mevcuttur. Bu konuyu kullanıcı muhakkak psikiyatri uzmanına bildirilmelidir.