fbpx
Tükenmişlik Sendromu Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi
Tükenmişlik Sendromu Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi

Tükenmişlik Sendromu Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi

Çağımızın psikolojik rahatsızlıklarından biri olarak bilinen tükenmişlik sendromu, stresle baş edememe durumu olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde pek çok kişinin sürekli olarak stresle iç içe olmasının bir sonucudur. İnsanların stresle fazla iç içe olmasına rağmen stresi yenecek bir içyapısının kalmaması tükenmişlik sendromuna zemin hazırlamaktadır. Kelime anlamından çok da bağımsız olmayan tükenmişlik sendromu, farklı zaman aralıklarında etkisini göstermektedir.

Tükenmişlik Belirtisi Nedir?

Tükenmişlik sendromu, kişilerin hayatlarında yoğun stres olması durumunda bu stresle başa çıkacak iç enerjinin kaybedilmesiyle meydana gelmektedir. Bu durum fiziksel, zihinsel ve davranışsal tepkilere evrilmektedir.

Her insan hayatı boyunca birtakım sorumlulukları almak zorundadır. Bu sorumluluklar neticesinde hayat akışı değişmekte ve psikolojik anlamda bazı gel- gitleri yaşamaktadır. Her insanın kaldırabileceği sorumluluk seviyesi farklıdır. Bu nedenle yapabileceğinden daha fazla sorumluluk yüklenen kişiler psikolojik bunalım yaşarlar.

Tükenmişlik sıkıntısı artık çok sık duymaya başladığımız ruhsal bir rahatsızlıktır. Bulunduğumuz dönemde yüklenen yeni sorumluluklar ağır geldikçe bu tarz travmalara sebebiyet vermektedir. Bu nedenle, psikolojik açıdan yetersizlik şeklinde de tanımlanabilir.

Duygusal, davranışsal ve fiziksel anlamda pek çok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtiler sayesinde teşhis edilip erken tedavisi yapılırsa kişiler en az hasarla durumu atlatacaktır.

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tükenmişlik sendromu kişiyi psikolojik açıdan oldukça yetersiz ve değersiz göstermektedir. Bu nedenle psikolojik olarak eskisine kıyasla daha yorgun ve bitkin hissetmek tükenmişlik sendromunun ilk belirtileridir. Buna bağlı olarak değersiz hissetmek de tükenmişlik sendromu durumunu arttıran etkenler arasında görülmektedir.

Tükenmişlik sendromu ile karşılaşan kişiler sosyal hayatlarında çok sayıda sıkıntı yaşamaya başlarlar. Psikolojik bir bunalıma giren bu insanlara iş yükleri oldukça ağır gelecektir. Aynı zamanda kendilerini her konuda yetersiz gördükleri için günlük yaşamlarında yaptıkları işten de asla verim alamayacaklardır. Bu nedenle hem yaşantılarında hem de iş hayatlarında büyük bir çıkmaza girerler. Belirsizlik, memnuniyetsizlik ve benzeri durumlardan dolayı ne iş hayatlarında ne de normal zamanlarda ayar yakalayamazlar. Birçok tükenmişlik sendromu hastası bu rahatsızlıkla işlerine kısa süreli aralar vermektedir.

Tükenmişlik sendromu fiziksel hareketlere de yansımaktadır. Örneğin kişilerin beslenme alışkanlığı değişebilmekte, yani çok kilo almakta ya da çok kilo vermektedirler. Aynı zamanda hareketleri eskisi kadar canlı olamamaktadır. Bu nedenle de daha pasif bir hayat sürmeye başlamaktadırlar. Bu konuda en doğru teşhis uzman bir psikolog tarafından koyulabilecektir.

Tükenmişlik Sendromu Nasıl Atlatılır?

Tükenmişlik sendromuna girmiş olan kişiler yukarıda da belirtildiği gibi pek çok sıkıntıyı yaşamaktadırlar. Bu durumun önüne geçmek için de hastalığı tedavi etmek gerekmektedir. Tedavi çok zor değildir fakat profesyonel bir yardımın çok faydası olacaktır. O sebeple uzman bir psikolog tercih etmek çok önemlidir.

Tükenmişlik belirtisi bunalım ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklarla karıştırılmaktadır. Bu nedenle doğru bir tedavi için doğru bir teşhis gerekmektedir. En doğru teşhisi psikologlar yapacaktır.

Tükenmişlik sendromuyla mücadele eden kişiler hayatlarından olumsuzluk ve stresi çıkarmalıdır. Stres yapan kişiler kendilerini içinden çıkılamaz bir durumun içinde bulacaktır. Gerekiyorsa bir süre işlerine ve kurulu düzenlerine ara verip uzaklaşmalıdırlar. Bu iyileşmeleri için çok iyi bir adım olacaktır.

Tükenmişlik sıkıntısını atlatmak için hastalığa yakalanan insanın çevresindekiler de çok önemlidir. Her türlü stres bu durumu tetiklediği için çevresinde destekçi olacak insanlar bulunmalıdır.

Bir psikolojik rahatsızlığı en kolay atlatma yolu ilaç kullanımına açık olmaktır. Kişiler kurtulmak istedikleri hastalık için ilaç kullanımını da kabul etmelidir. Bunun için psikolog ve psikiyatristi kendisine detaylı bilgi verecektir.

] }