Hayat içerisinde bireyler sinir ve stres yaratan olay, kişiler neticesinde zarar görmekte bunun sonucunda stresten kurtulma yolları aramaktadır. Kişi yaşamı boyunca çok sayıda duygu yaşamakta ve bunun sonucunda hayatında değişiklikler elde etmektedir. Kimi zaman istenen, olumlu sonuçlar olsa da kimi zaman ise olumsuz ve zarar verici durumlar da ortaya çıkabilmektedir. Bundan dolayı duyguları kontrol altına alma girişimi oluşmaktadır.
Kesin Olarak Aşırı Stresten Kurtulma Yolları Mümkün Müdür?
Duygular hayatımıza etki eden durumlardır. Yaşanan olay ya da bireylerin özellikleri neticesinde ortaya çıkmaktadır. Mutluluk, heyecan gibi duygular kolaylıkla kabul görürken endişe, sinir ve stres ise reddedilen duygular arasında yer alır. Bu durum psikoloji dünyasında da bireylerin değiştirmeye çalıştığı algılar arasında bulunur.
Kesin olarak stresten kurtulma yolu mümkün olmayabilmektedir. Aslında uzmanlar tarafından belirtilen noktada da tam olarak burasıdır. Kişiler doğru kontrol sağladığı müddetçe sinir ve stres duygusu da bireye katkı sağlayan durumlar arasında yer alır. Doğru dozda bulunan bu duygular kişilerin kendilerini yaratma ve var etme noktasında etkilidir. Daha iyi sonuçlar ortaya koymakta itici bir güç halini alabilmektedir.
Çok Fazla Stres Neye Yol Açar?
Yaşantılar karşısında bireyler farklı tepkilerde bulunabilmektedir. Streste bu duygular arasında sadece birisini oluşturmaktadır. Stresin bulunduğu nokta ise bireyin hayatını yönlendirme konusunda etkili olmaktadır. Hiç stresin olmaması kadar çok fazla stresin olması da bireyler açısından problemlere sebebiyet verebilmektedir. Temelde stresi kontrol altına alarak hareket etmek kişilere yardımcı olacak unsurdur.
Çok fazla strese sahip olmak stresten kurtulma yolları arayışına bireyleri sürüklemektedir. Stresin üst düzeyde bulunması kişilerde değişik somatik belirtilere sebep olmaktadır. Fiziksel olarak vücutta etkileri görülmektedir. Bu belirtiler arasında:
- Bel ve boyun ağrısı,
- Baş ağrısı,
- Mide bulantısı,
- Gerginlik,
- Uykusuzluk,
- İşleri tamamlayamama,
- Ne yapacağını bilememe konusunda kararsızlıklar bulunmaktadır.
Gerginlik ve Stresten Kurtulmak İçin Davranış Değişiklikleri
İstenmeyen bir durumu ortadan kaldırmanın iki yöntemi vardır: İlki durumun oluşmasını engellemek, ikincisi oluşan noktadan uzaklaşmak. Bireyler duygu durumlarını da bu başlıklar altında bazı değişiklikler yaparak mümkün kılabilmektedir. Gerginlik ve stres yaşantıları da bu anlamda davranış değişikliklerini mecbur kılmaktadır. Ancak bunlar tümden kişilik ve davranış değişiklikleri değildir.
Stresten kurtulma yolu nedir sorusuna verilecek ilk cevap yaşantı değişimi olmaktadır. Stresinize yol açacak durumları gözden geçirin. Eğer hayati bir önem taşımayan ve gelecek yaşantınızı etkilemeyecek bir durum ise sebeplerden uzaklaşmalısınız. Duygunun ortaya çıkması ile birlikte duygu düzeyini arttırıcı etkenlerden uzak durmak da etkili olabilmektedir.
Stresten Kurtulmanın Yolları Psikoloji Yöntemleri
Psikolojik danışmanlar, psikologlar tarafından stresle baş etmek konusunda yetersiz olan bireylere bazı teknikler uygulanmaktadır. Bu teknikler sayesinde kişiler hayatında stresi kontrol altına alabilmektedir.
1. Nefes Egzersizleri
Her ne kadar bireyler ve toplum arasında ‘Nefes egzersizleri neden işe yarasın ki?’ gibi bir düşünce yer alsa da oldukça etkili bir yöntem olmaktadır. Günlük hayatta uzman gözetimi olmadan da gerçekleştirilebilmektedir. Bunun yanı sıra terapi ve danışma seansları sırasında da sıklıkla kullanılmaktadır. Youtube gibi platformlar sayesinde kendinize uygun bir egzersizi stresli anlarınızda uygulayarak farkı görebilirsiniz.
2. Stresi Kabul Etmek
Stresten kurtulma yolu olarak öncelikle stresi kabul etmek gerekir. Birçok birey hayatında stresli olduğunu fark edip kabul edebilmektedir. Ancak kimi kişilikler sorunu kabul etmeyip görmezden gelme yoluna da gidebilir. Farkında olmadan bu durum ortaya koyulabilir. Bir durumla baş edebilmek için önce o durumu kabul etmek gerekir. Streste fark edildiğinde karşılaşılan duyguları kabul edilmesi sağlanmalıdır.
Uzmanların kabul edilmesinden kastı oldukça basittir. Stresin mutluluk, neşe gibi bir duygu olduğunu fark etmek ilk adım olarak gösterilir. Daha sonrasında ise strese neden olan olayın bu tarz sonuçlara sebep olmasının doğal olup olmadığı münakaşa edilmelidir. Şayet stres seviyesi gündelik yaşamı tamamen etkilemiyor ve normal seviyedeyse durum büyütülmemelidir. Stresin de gündelik yaşamın bir parçası olduğu telkinini bireyler kendilerine ileterek rahatlama sağlayabilir.
3. Farklı Aktivitelere Yönelmek
Uzmanlar tarafından stres anına sebep olaydan uzaklaşmak stres seviyesini doğrudan azaltmaktadır. Şayet olay çok da zorunlu bir durum değilse o an içerisinde farklı olaylarla beyni meşgul etmek etkili olabilmektedir. Örneğin bir oyun oynamak, şarkı dinlemek, temiz hava almak yeterli olabilmektedir. Eğer strese sebep olan olay zorunluysa ve gerçekleştirilmesi gerekiyor ise şarkı dinleyerek ya da temiz bir havaya açık alanda gerçekleştirilebilir.
4. Duyguları Açığa Çıkarmak
Strese sebep olan durum sadece olaylar neticesinde değil kişilerden de kaynaklanabilmektedir, stresten kurtulma yolu bu anlamda kişilere dönük olmalıdır. Birey stres yaşadığı anda bu duyguyu karşısındaki bireye yansıtamıyorsa duygu seviyesi giderek artmaktadır. Psikolog ve uzmanlar bu zamanlarda bir kağıt kalem ya da telefonun not kısmına hissedilen düşünce ve duyguların yazılması istenir. İçindeki her düşünceyi ortaya döken birey rahatlık yaşayabilmektedir.
Stresten Kurtulmak İçin İlaç Kullanımı
Psikoloji alanında çalışan psikiyatristler stres noktasında bireylere rahatlatıcı ilaçlar sunabilmektedir. Ancak bu tarz gevşetici ve rahatlatıcı ilaçlar her bireyin kullanımına uygun değildir. Doktorlar bireyin:
- Yaş,
- Mevcut hikâye,
- Farklı hastalıklar,
- İlaç kullanımı sırasında verilen yan etkilere göre kullanım sağlamaktadır.
Her birey direkt olarak ilaç kullanımına sarılmamalıdır. İlaç kullanımı genellikle çok üst düzeyde stresi olan ve duygusunu gerçek anlamda kontrol edemeyen bireyler adına reçetelenmektedir.
Yorum Yap