fbpx
Uyku Apnesi Nedir? Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?
Uyku Apnesi Nedir? Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?

Uyku Apnesi Nedir? Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?

Uyku Apnesi Nedir?

Halk arasında “horlama” olarak bilinmektedir. Sağlıksal olarak da solunum bozukluğunun olması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Rahatsızlığına yakalanan bireyde uyku esnasında solunum durmaları meydana gelmektedir. Bu solunum durmaları uyku apnesinin şiddetine göre değişkenlik gösterebilir. Doktorlar için önemli olan ise saatteki durma sayısı önem arz ediyor. Uyku apnesi yaşayan bir hasta gece boyunca soluk alıp verirken solunumunda tıkanmalar meydana gelmektedir. Bu olayı daha çok hasta bireyin eşi, annesi, babası ve ya yakınında olan kişiler söylemektedir. Daha fazla belirtileri alt tarafta “uyku apnesi belirtileri nelerdir” başlığı altında daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Söylemleri genelde “Nefesin duruyor, soluk alıp verirken zorluk yaşıyorsun, tıkanıyorsun, aşırı horluyorsun” gibi. Bireylerin de hissettikleri bazı etkileri de vardır örneğin; gün içerisinde aşırı yorgunluk, sabah baş ağrısı, gece fazla uyanma.

Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?

Uyku apnesinde genelde alt tarafta bulunan belirtiler yüksek oranda hastalığın teşhisini kolaylaştırır. Bu belirtiler sizde de varsa hastalığına yakalanmış olabilirsiniz!

  • Yükses sesle horlama
  • Yakınındaki kişilerin şahit olduğu uykuda solunum durması
  • Sabahları uyandığında ağız kuruluğu
  • Uykusuzluk çekme
  • Depresif ruh hali
  • Sinirlilik
  • Dikkat sorunları
  • Uykudan ani uyanmalar
Horlama
Horlama

Uyku Apnesi (Horlama) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Uyku apnesi (horlama) hastalığının şiddetine göre yaşam tarzı değişikliği, cerrahi tedavi ve pozitif hava basıncı tedavisi uygulanabilir. Tedavi başlangıcında öncelikle fazla kilolardan kurulmak gereklidir. Sigara ve alkol bağımlılığı var ise kullanımından kaçınılmalıdır.

Üst solunum bölgesindeki ileri derece ki darlıklar cerrahi tedavisi gerektirmektedir. İleri derecede ve şiddetli uyku apnesi için pozitif hava basıncı veren CPAP isminde uyku apnesi cihazı kullanılmaktadır. Bu cihazlar uyku esnasında üst hava yollarını devamlı açık tuttuğundan apnenin şiddetini önler. CPAP cihazı silikon bir hava maskesi ile kullanılır. Bu sayede horlama tedavisi de yapılmış olunur.

Uyku Labotuvarı Ne İşe Yarıyor?

Hastaneye de en fazla söylenen sıkıntı “gündüz çok sık uyuyorum, eşim uyurken tıkandığımı söylüyor”  şeklindedir. Bu durumlarla karşılaşan doktorlar uyku labotuvarlarında solunum hareketi yapılan kaslar, bacaklara bağlanan elektrotlar bağlıyor ve uykunuzu kaydettikten sonra tedavi uygulanmaya başlanıyor.

Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tedavi edilmesi gereken önemli hastalıklardan birisidir. Hasta olan bir kişide kandaki oksijen miktarı normale göre aşırı azalmaktadır. Devam eden uykusuzluk ve yorgunluk yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bunların dışında kalp dolaşım sistemi ve beyinle ilgili hayati önem taşıyan organlara kan gitmiyor. Bu durum kalp krizine, ani felce, hipertansiyona veya cinsel fonksiyon bozukluğuna sebep olmaktadır. Eğer belirtileriniz mevcutsa gecikmeden mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor.

İlginizi çekebilir: Uyku Bozukluğu Ciddi Rahatsızlıklara Sebep Olabilir