Psikiyatri hastalarının bir kısmının tedavisinde kullanılan bir ilaç olaran Remeron’un etken maddesi mirtazapindir. Eczanelerde 30 miligramlık tabletler halinde, 14’lü ya da 28’li kutularda satılır. Psikiyatrist reçetesi ile alınması gereken bu ilaç yetişkinlerde majör depresif bozukluğun tedavisinde kullanılır.
Mirtazepin etkinlik olarak diğer antidepresanlardan daha farklı çalışır. Noradrenerjik ve Spesifik Serotonerjik Antidepresan grubuna dahildir. Beyinde serotonin ve noradrenalin isimli nörotransmitter miktarını artırır. Serotonin isimli nörotransmitter halk arasında mutluluk hormonu olarak da bilinir. Bunun nedeni aslında bu hormonun insana canlılık ve zindelik veren, mutluluk veren işlevlerinin olmasıdır. Ayrıca kişinin olgun ve akıllı davranışlarda bulunmasına, cinsel etkinliğine, iştah ve uyku düzenlemesine yardımcı olur. Noradrenalin hormonunun bir diğer adı norepinefrindir. Bu hormon ise farkındalık, uyanıklık, konsantrasyon gibi durumları sağlar. Eksikliğinde odaklanma problemleri yaşanabilir.
Remeron Ne İçin Kullanılır?
Etken maddesi mirtazapin olan bu ilacın kullanım amacı prospektüsüne göre majör depresif bozukluktur. Yani yetişkinlerde depresyon tedavisi için kullanılır. Depresyon, hastanın hayatını son derece etkileyen ciddi bir ruhsal bozukluktur. Hastalar çoğu zaman yataktan kalkacak enerjiyi ve motivasyonu bulmazlar. Daima kederli ve umutsuzlardır. Kimi zaman intihar düşüncelerine sahip olurlar. İlaç tüm bu belirtilerin azalmasına yardımcı olacaktır.
Mirtazapin etken maddesinin ilacın prospektüsünde belirtilen depresyon haricinde bir kullanım alanı daha vardır: uyku. Remeron kimi zaman uyku ilacı olarak da kullanılabilmekte ve önerilebilmektedir. Burada önemli olan husus şudur ki ilaç muhakkak psikiyatrist gözetiminde kullanılmalıdır. Hastalar ilacı reçetelendirmek için bir psikiyatri uzmanı ile görüşmelidir. Bu görüşmeyi dilerse online psikiyatri hizmetinden faydalanarak sanal ortamda da gerçekleştirebilir. Bu şekilde de reçete alması mümkündür.
Remeron Nasıl Kullanılır?
İlacın kullanımı ile ilgili talimatlar doktordan gelecektir. İlacı psikiyatri uzmanının tavsiye ettiği şekilde kullanmak en doğrusu olacaktır. Remeron’un her gün aynı saatte alınması önemli bir kuraldır. Çoğunlukla gece yatmadan önce alınması tavsiye edilir. Fakat kimi zaman psikiyatrist ilacın günde iki doz halinde alınmasını isteyebilir. Bu durumda yüksek doz yatmadan önce alınmalıdır. İlaç bol su ile tüketilmelidir.
Remeron’un etkisini göstermesi için en az iki ya da dört haftalık düzenli kullanım gerekmektedir. Bu sürenin ardından etkisini göstermesi beklenmektedir. Ek olarak farmakolojik tedavi ile terapi birlikte yürütülürse en etkili sonuç alınacaktır. Yani hasta ilaç tedavisine ek olarak bir psikolog ile görüşerek terapi alırsa maksimum fayda sağlanacaktır.
Remeron Faydaları
Kullanıcı ilacı düzenli kullanmaya başlamasının ardından ilk iki hafta ve dört hafta arasında ilacın etkisini göstermesi beklenmektedir. İlacın kullanıcıya sağladığı bazı yararlar mevcuttur. Bu yararlardan bahsetmek gerekirse; depresyon hastasının belirtilerinde iyileşme görülecektir. Çökkün duygudurum ve umutsuzluk azalacaktır. Ek olarak ilacın aynı zamanda uyku ilacı olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Uyku problemlerine de fayda sağlayacaktır.
Remeron Yan Etkileri
Bilinen tüm medikal ilaçların bazı yan etkileri vardır. Hal böyleyken Remeron’un da bazı yan etkilere neden olabileceğini söylemek gerekir. Bu yan etkilerden bahsetmek gerekirse şöyle bir liste oluşturulabilir:
- En yaygın yan etkilerinin arasında iştah artışı ve dolayısı ile kilo artışı vardır.
- Ayrıca uyuşukluk ya da uyku yaptığı da bilinmektedir.
- Kimi zaman ağızda kuruluk ve baş ağrısı yapabilmektedir.
- Yaygın olarak halsizlik ve baş dönmelerine neden olabilir. Kullanıcının sersemlik halinde olabileceği bilinmektedir.
- Kimi zaman tremor denilen istem dışı vücut titremelerine neden olabilir.
- Midede bulantı ve kusma yapabilir. İshal ve kabızlık gibi bazı bağırsak sorunlarına yol açabilir.
- Eklem ve sırt ağrısına ve ayak bileklerinde ödeme neden olabilir. Kaşıntıya yol açabilir.
- Zihin karışıklığı, uyku problemleri, canlı rüyalara ve halüsinasyonlara da sebep olabilir.
- Yaygın olmasa da huzursuz bacak sendromuna, paresteziye sebep olabilir.
- Seyrek olarak da kas seğirmesine ve saldırganlığa yol açtığı bilinmektedir.
Yorum Yap