Hiç şüphesiz telefon milenyum çağının vazgeçilmez ihtiyaçlarından biridir. Graham Bell tarafından icat edildiği günlerde belki bu kadar popüler olacağı bilinseydi birçok şirket yatırımını bu alan üzerine yoğunlaştırabilirdi. Peki son 20 belki de 30 senenin vazgeçilmez elektronik aletlerinden biri olan telefonunuz olmasaydı ya da internetiniz kesilseydi neler hissederdiniz?
Özellikle işlerini telefonla yapanlar için endişe verici bir durum olabilir ancak telefonsuz kaldığınızda ya da internet olmadığında ve hatta sadece telefonsuz ya da internetsiz kaldığınızı düşündüğünüzde korku yaşıyorsanız ve endişeleriniz ciddi boyutlara taşınıyorsa bu duruma özel bir isim verilmektedir: telefonsuz kalma korkusu ya da fobisi.
Telefonsuz Kalma Korkusu ile İlgili Bilimsel Araştırmalar
Telefonsuz kalma fobisi ile ilgili yapılan yurtiçi ve yurtdışı araştırmalar telefonsuz kalma fobisine en çok ergenlik çağındaki gençlerin kapıldıklarını ortaya koymaktadır. 2012 yılında İngiltere’de bin kişi üzerinde yapılan araştırmada İngiliz gençlerin yüzde 65’inin bu fobiye sahip olduğu ve telefonlarını her an yanlarında taşıyıp uyuduklarında bile yakınlarında tuttukları verilerine ulaşılmıştır.
ABD’de 404 üniversite öğrencisi üzerinde yapılan bir araştırmada ise öğrencilerin yüzde ellisine yakınının bu fobiye sahip olduğu saptanmıştır.
Hindistan bölgesinde yapılan bir araştırmada 200 üniversiteli öğrencinin yüzde 89’unun telefonsuz kalma korkusu hakkında bilgi sahibi olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır.
Kısa adı “nomofobia” olan telefonsuz kalma korkusu İtalya’da bir yasa tasarısı hazırlanmasına sebep olmuş. Nomofobinin önlenmesi üzerine hazırlanmış bu yasa tasarısında ayrıca tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler de sunuluyor. İtalya bu yasa tasarısı ile AB ülkelerine örnek olmayı amaçlamıştır.
Ülkemizde yapılan araştırmada ise 537 üniversite öğrencisinin yüzde 45’ine yakınının iletişimsiz kalma ve bilgiye erişememe korkusu olduğu bulgulanmıştır.
Telefonsuz Kalma Korkusu Belirtileri
Kişi bir ortama girdiğinde ya da bir mekâna girdiğinde telefonunu takacağı bir şarj yerini arıyorsa, ya da ilk sorduğu soru “WiFi var mı?” oluyorsa, telefonsuz ya da internetsiz kalmak düşüncesi bile endişelenmesine sebep oluyorsa bu durumda telefonsuz kalma korkusundan söz edilebilir.
Her fobide olduğu gibi bu fobide de alt ve üst dereceler mevcuttur. Bu fobi ileri boyutlara vardığında telefon bağımlılığına dönüşüp kişinin sosyal hayatla bağının kopmasına kadar varan bir sürece sebebiyet verebilir.
Telefonsuz Kalma Korkusu Tedavisi
Telefonsuz kalma korkusu ileri boyutlara vardığında kişinin hayatını sekteye uğratabilir ve tedavi gerektirir. Bu korkuyla baş başa olan insanları korkularıyla yüzleştirmek terapide kullanılan yöntemlerden biridir. Bu tekniğe göre kişi yavaş yavaş artan sürelerde telefonsuz kalmaya ikna edilmelidir.
Ancak en başta kişinin terapi alabilmesi için bağımlılığını kabul etmesi gerekir. Bu zor bir süreçtir. Kişi bağımlı olduğunu kabul etmediği sürece terapi de almak istemeyecektir. Kabulleniş terapinin ilk basamağıdır.
Ayrıca ileri derecede nomofobik bireylerin ilaç kullanımı da gerekebilmektedir.
Telefonsuz Kalma Korkusuna Karşı Alınabilecek Önlemler
Telefonunuzla çok fazla vakit geçirdiğinizi fark etmeye başladığınızda ailenize, arkadaşlarınıza ve yakın çevrenize zaman ayırın. İçedönük bir yapınız varsa ve kendi kendinize vakit geçirmekten daha çok hoşlanıyorsanız kitap okumayı ve günlük tutmayı deneyebilirsiniz.
Ayrıca telefonunuzu bazen bilerek kapatın ve bir süre telefonsuz olarak yaşamayı deneyin. Özellikle bir yere tatile çıktığınızda bunu uygulayın. Hem manyetik alandan korunmuş hem de daha çok dinlenmiş olacaksınız. Güneş’in kumsalın doğanın tadını çıkartın. Aldığınız nefesin tadına varın. Sabah kalktığınızda pencerenizi açıp spor yapın. Spor yapmanın ruha iyi geldiği ve pek çok ruhsal hastalığı da önlediği bilinmektedir. Doğa iç içe yapacağınız bir spor ise tadından yenmez.
Son olarak elinizdeki zamanın geri gelmeyeceğini bilin ve zamanınızı önceliklerinizi planlayarak harcayın. Çünkü zaman en kıymetli hazinemizdir.
Yorum Yap