Hayat içerisinde oluşan sinir ve stres durumları sakinleşme yöntemleri konusunda uygulama yapmaya bireyleri itmektedir. Gerçekleşen olaylar neticesinde oluşan duygu durumunu kontrol etmek sonrasında karşılaşılacak olumsuz durumları önlemektedir. Bu noktada kişiler sakinleşebilmek ve kontrolü ele alabilmek adına bazı yöntemlere başvurabilmektedir.
Sinirliyken Sakinleşme Yöntemleri
Sinirlenmek gün içerisinde birçok bireyin yaşadığı durumlar arasındadır. Ancak kimi bireyler kişilikleri neticesinde çok sık sinirlenebilmektedir. Üstelik bu durumu kontrol altına alamadığında da sonrasında pişman olacak farklı davranışlarda bulunabilmektedir. Gerçekleşen bu duruma engel olmak, kontrolü gerçekleştirmek için sakinleşmek adına çabalar atılabilmektedir.
Sinirli hallerde sakinleşme yöntemleri bu anlamda internet ve çevre içerisinde sıklıkla sorgulanmaktadır. Kişilerin bu duyguya yönelik bilmeleri gereken ilk durum şudur: Sinir de bir duygudur. Diğer duygular gibi kabul edilmeli yok sayılmamalıdır. Bu noktada siniri tamamen hayat içerisinden çıkarmak neredeyse imkansızdır. Gerekli durumlar insan hayatının devamlılığı için gereklidir ve Evrim Kuramı açısından da bu anlamda önemi büyüktür.
Siniri zararlı bir duygu haline gelmesini sağlayan durum aşırı derecede olmasından kaynaklanır. Normal seviyeyi aşan ve bireyin kendisine, çevresine zarar vermesine yol açan bu durum yardım gerektirmektedir. Kişisel olarak önlemlerde alınabileceği gibi uzman yardımında da bulunabilmektedir. Sinirli bir bireyin yapabileceği sakinleşme durumları arasında bulunan ortamdan uzaklaşmak ilk adım olabilmektedir.
Psikoloji dünyasında da yer alan ‘Ara Verme’ metodu sinirliyken sakinleşme yöntemleri arasında yer almaktadır. Özellikle küçük yaştaki çocuklarda bile işe yarayan bir durum olmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere bireyin bulunduğu alandan uzaklaşarak farklı bir alana geçmesi istenir. Süre açısından belirli bir durum yoktur. Sakinleşip olanlar üzerine düşünmek, duyguları idrak etmek adına gerçekleştirilebilmektedir. Kişinin yalnız kalması bu anlamda önerilmektedir.
Sakinleşmek İçin Nefes Egzersizleri
Nefes egzersizleri sinirli haller gibi birçok farklı duygu durumu için etkili olmaktadır. Heyecan, sinir, panik atak durumlarında üst düzey olmadığı müddetçe tercih edilebilmektedir. Gerçekleştirilmesi kişisel olarak da mümkündür. Üstelik oldukça kolay bir yöntemdir. Günümüzde internet kullanımının da gelişmesiyle internet üzerinde birçok nefes egzersizi bulunmaktadır. Kendinize uygun gelen bir tanesini deneyerek bunu gündelik yaşamınıza empoze edebilirsiniz.
Toplum arasında her ne kadar özellikle sinirlenince sakinleşme yöntemleri arasında nefes egzersizleri ciddiye alınmasa da yapılan araştırmalar bu yöntemin oldukça işe yaradığını kanıtlamaktadır. Öyle ki sadece kişisel olarak kullanımının yanı sıra psikoloji dünyasında yer alan uzmanda bu tekniği terapi seansları içerisinde kullanmaktadır. Hızla akıp giden yaşam süresi içinde farkındalık seviyemiz düştüğü ve yaşamı yakalayamama korkumuz oluştuğundan problemler yaşamaktayız. Halbuki nefes egzersizleri ile anı yakalamamız mümkün olmaktadır.
Heyecanlanınca Sakinleşmek İçin Yapılması Gerekenler
İş görüşmesi, kalabalık gruplar içerisinde konuşmak ya da ilk defa girilecek bir ortam arasında heyecan duygusu sıklıkla yaşanmaktadır. Heyecan duygusuna eşlik eden bir de kaygı durumu oluşunca işler tamamen kontrolden çıkacakmış hissi yaratmaktadır. Halbuki birey doğru hareket ortamı sağladığında dilediği şekilde ilerleme sağlayabilmektedir. Kaçtığı durumlar artık onun için eğlenceli hale gelebilecektir.
Heyecanlanınca sakinleşme yontemleri arasında ilk olarak yine nefes kontrolü yer almaktadır. Kişi o an içinde nefesini kontrol altında tutması bunu hissetmesi kontrolün kendisinde olduğu izlenimini yaramaktadır. Heyecan oluşturan durum üzerinde kontrolünü kaybederek rezil olacağı düşüncesi kişileri daha çok bu duyguya yönelttiğinden bazı olayların kontrol altında olduğunu hissetmek rahatlık oluşturacaktır.
Heyecanlanma durumu sırasında kişinin kendine telkinler vermesi de etkili olmaktadır. Ancak bunlar gerçekten içten ve gerçekçi bir şekilde sağlanmalıdır. Birey ‘Heyecanlanman çok doğal ancak bunda büyütecek bir durum yok hem en kötü ne olabilir ki?’ diye düşünerek kendisini sakinleştirebilmektedir. Duyguyu kabul etmek, sanıldığı kadar kötü olmadığını düşünmek bu anlamda atılabilecek adımlar arasında yer alır.
Sakinleşme yöntemleri arasında olay yaşanmadan önce de bazı önlemler alınabilmektedir. Heyecan durumunda kişiyi tetikleyen durum düşünceleri olmaktadır. Özellikle sunum yaparken kalabalık bir ortamda göz önündeyken bu durum sıklıkla yaşanmaktadır. Kişiler sürekli olarak:
- Ya yanlış bir şey söylersem,
- Kesin rezil olacağım,
- Ben aptalın tekiyim bunu nasıl yapamıyorum?
- Beni kesin çok komik buluyorlar gibi düşünceleri zihninde canlandırmaktadır.
Aslında bu tarz düşünceler psikoloji dünyasında belirli yaklaşımlar ile ele alınarak çözümlenmeye çalışmaktadır. Sürekli olarak bu düşüncelere sahip bireylerin bir uzman tarafından yardım alması hayatını kolaylaştırma ve sakinleşme noktasında da etkili olacaktır. Kişisel olarak da yapılabilecek durum, normal bir zaman içerisinde en kötü senaryoyu düşünmesi ve bunlara yönelik planlar geliştirmesi olmaktadır. En kötü ne olabilir ki, böyle dese de bir şey değişmez düşüncelerine oluşmak rahatlığı getirecektir.
Yorum Yap