fbpx
Kanser | Kanseri Yenmiş Bir Kadının Hayatındaki Psikoloji Evreleri
Kanser | Kanseri Yenmiş Bir Kadının Hayatındaki Psikoloji Evreleri

Kanser | Kanseri Yenmiş Bir Kadının Hayatındaki Psikoloji Evreleri

Kanser Psikolojisi | Kanseri Yenmiş Bir Kadının Hayatındaki Psikoloji Evreleri

Bir çok insan bir takım sorunlarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Bunlar yeri geliyor bir hastalık yeri geliyor maddi konular olabiliyor. Rehber Psikoloji olarak yeni başlattığımız “Hastalıkla Röportaj” serisinin ilk röportajı Büşra Yaman ile. Büşra kimdir kısaca ben bahsetmek istiyorum.

Büşra 8 aylık bir kanser sürecinden başarılı bir şekilde çıkmış 18 yaşında bir genç. Kanser gibi zorlayıcı bir süreci sonunda “iyileşerek” bitirdi kendisi.

Kanser hastalığın da en önemli konu hasta bireyin psikolojisinin ayakta durmasıdır. Kanser bir yandan vücudu kaplarken insan psikoloji sayesinde bu hastalığın üstesinden gelebilir. Bunun en güzel örneklerinden birisi Büşra Yaman. Kendisini bu süreçte olumsuz düşüncelere kapılmadığı ve psikolojisini hem kendi hem çevresindeki insanların gayretiyle üstesinden geldiği için Büşra’ya ve çevresindeki tüm insanlara teşekkürü borç bilirim.

Kanser psikolojisi ve kanser evreleri hakkında Büşra Yaman’a sorduklarımız;

Büşra seni tanıyabilir miyiz?

Ben Büşra Yaman 18 yaşındayım. Lise son sınıfa gidiyorum. Okuluma açık liseden devam ediyorum.

Hastalığını ne zaman fark ettin? Hastalığını Hissettin mi?

4 aylık bir süreç bir rahatsızlığım olduğu için hastaneye gittim. Ama kesinlikle kanser olabileceğim aklımın ucundan bile geçmemişti. Ama bu sürecin ciddi bir hastalık olduğunu düşünüyordum. 4 aydan sonra tedavilerim başladı.

Hastalığın ilk belirtileri nedir?

Hastalık herkeste farklı başlangıçlara sebep oluyor. Benim öncelikle belimin tutuldu daha sonrasında omuzlarım, bacaklarım ve kollarım tutulduktan sonra en son tüm vücuduma yayılmıştı.

Hastalığını fark ettiğinde kaçıncı evresindeydin? ve hangi kanser türü ile mücadele ettin?

Tedaviye başlandığında 4.evreye yükselmişti hastalığım. Lenfoma kanser türü ile mücadele ettim.

Kanser Tedavisinde Nasıl bir tedavi yöntemi uygulandı?

Sadece kemoterapi tedavisi gördüm. Farklı tedavilerde mevcuttu ama gerek kalmadı. Toplam tedavi sürecim 8 ay sürdü.

Kanser Tedavisi İçin Kemoterapi gerçekten faydalı mı?

Hastalığımın başlangıcından itibaren kemoterapi tedavisi uygulandı. Kemoterapi gerçekten faydalı zaman içerisinde ağrılarımda azalmalar ve kendimi bu süreçte toparladım. Tedavim çok sık değildi 3 haftada bir kemoterapi görüyordum.

Fazla kilo kaybettin mi? Psikolojik olarak nasıl bir evreye girdin?

Toplamda 10 kilo verdim sanırsam. Tedavimi İstanbul’da gördüm. Daha öncesinde ailemle birlikte Bartın’da yaşıyorduk. Tedavi sürecince ailemden uzak tedavi gördüm. Ama ailem her türlü desteği sundu. Yanımda oldular. Bu süreçte okulumu açık liseye aldırdım. Bir şekilde bana umuttu okul. Hayat devam ediyor çünkü.

Saçların döküldü mü? Saçların döküldüğü zamanlarda neler hissettin?

Evet saçlarım bu süreçte döküldü. Beni en çok üzen durumlardan birisi bu olaydı. Çevremde saçlarım döküldüğü için kızanlar bile oldu. Üzüldüğüm için çevremden daha çok “Kökü sende çıkar yine” sürekli bu cümleyi duyuyordum. Kendime de dünyanın sonu olmadığını düşündüğüm için ve hastalık masraflı yapılacak tedaviye göre hastalığın yan etkileri engellenebiliyor. Abartılacak miktarlarda tedavime ücret ödemedik. Bu süreçte beni en çok etkileyen olay başka şehirde yaşamaktır.

Hastalık çok masraflı mı?

Hayır, tedavi sürecimde fazla bir ücret harcamadım.

Pes ettiğini hiç düşündün mü?

İlla zaman zaman kendimi yalnız hissettiğim oldu, bazen cidden tek başıma olduğumu düşünüyordum. İstanbul’da hiç arkadaşım yoktu daha önce İstanbul’a da gelmemiştim bu da bir etkendi. Bartın’dan ablamla gelmiştik İstanbul’a sadece ablam fiziki olarak yanımdaydı. Etrafımda bir şey anlatacak kimsenin olmayışı hep aklımdaydı, normalde de pek fazla bir şeylerimi insanlara anlatan birisi değilim.

Kanser olduğunu öğrendikten sonra kanseri yeneceğini düşünüyor muydun?

Hastalık sonucu öleceğimi hiç düşünmedim. Tabi ki yenecektim. Bu da benim sınavım. Bu süreçte sürekli pozitif olmaya çalıştım. İyileşme sürecinde aman aman kötü haberler alamadım her şey olması gerektiği gibi ilerledi.

Kanser Psikolojisi seni zorladı mı?

Hayır, zorlamadı. Tabi ki yenecektim..

Psikolojik olarak ailen yanında nasıl durdu?

Ailem, asla negatif düşünceye sahip olmadı. Etrafımda olan arkadaşlarım, aile bireylerim, öğretmenlerim yani kısaca herkes yeneceğimi biliyordu. Çevremdeki herkes elinden geleni yaptı.

Psikolojinin iyi olması ve ailenin yanında olumlu yaklaşımda bulunması kanser hastalığında önemli rol oynuyor mu?

Bu gibi hastalık süreçlerinde insanın yanında ailenin, arkadaşlarının olması yani birilerinin senin yanında olduğunu hissetmek bence çok önemli. Birilerinin sana inanması, yanında olması insanı ayakta tutan tek şey olabiliyor cidden.

Kanseri yendikten sonra psikolojin düzeldi mi?

Benim psikolojim zaten tedavi sürecince düzelmişti. Kabullenmiştim zaten.

Kanser Psikolojisi hakkında destek almayı düşündün mü?

Aslında aklıma hiç gelmemişti böyle bir şey. Kendinize bu dönemde inanmanız çok önemli eğer ki kendinizde bu güveni göremiyorsanız tavsiyem bir destek almanız.

Kanseri yendiğini öğrendiğinde nasıl hissettin?

Dünyanın en mutlu insanıydım öğrendiğim zaman. Önüme gelene elimdeki raporu göstererek “kanseri yendim” diyordum. Mutluydum.

Kendini güçlü birisi hissediyor musun?

Ben çılgın biriydim. Hani birisi gelip de “sen kanser olacaksın” dese ben ölürüm, ben yapamam derdim. Kendimi kaybedeceğimi düşünürdüm ama tam aksine öyle olmadı insanın başına gelince farklı oluyor. Kendimden bile bu kadar emin değildim bu süreci pozitif bir şekilde atlatacağımı.

Hala hastalığının tetikleneceğinden korkuyor musun?

Tetikledi zaten. Tekrar nüksetme durumu söz konusu şu an. Böyle bir şey düşünmemiştim ama olsun bir şekilde atlatacağıma inanıyorum kendime güveniyorum.

Hastalık sürecinde doktorların ilgisi nasıldı?

Doktorların ilgisi süper, hepsi mükemmel insanlardı. Bu süreçte ilgilenen doktorların desteği çok iyiydi onlara buradan da teşekkür ediyorum.

Devam eden bir hastalığın var mı şu an?

Farklı bir hastalık söz konusu değil şu anda. Kendi hastalığımın tekrar nüksetmesi sorun sadece o da yeni gelişme olduğu için bende bu konu hakkında pek fazla bir şey bilmiyorum.

Kanser tedavisi görürken normal bir hayatı devam ettirirken yaşadığın psikoloji nasıldı?

Kanser öncesinde herkes gibi bir hayatım vardı. Okul, ev vb. gibi ama kanserden sonra hayata bakış açım değişti, fikirlerim, görüşlerim. Bu olaya yeni ben demek yerine içimdeki beni buldum diyebilirim.

Çevren sana nasıl bir yaklaşım sergiledi?

Arkadaşlarım söylediğimde çok üzüldüler tabi o üzüldükleri kadar da yanımda olanlarda oldu. Bu süreçte yanındayım diyerek yarı yolda bırakan arkadaşlarım da oldu. Problem de değil zaten uğraştığım hastalığın ciddiyetini bildiğim için kafama bile takmadım.

Röportaj burada bitiyor. Bittikten sonra Büşra’dan bir kaç cümle istedim söylediklerini de alt tarafa bırakıyorum.

Hayatta başınıza ne gelirse gelsin, gelen her şey bizim için iyisi de kötüsü de her şeyden kendimize yararlı. Mutlaka bir şeyler çıkarabiliriz.

Yaşam olduğu sürece umut hep vardır.

Röportaj hakkında sorularınızı yorum kısmında belirte bilirsiniz. 

İlginizi çekebilir: Baş Ağrısı Nedir?