Paranoya Hastalığı Nedir? | Şüpheci Hastalık
Paranoya Hastalığı Nedir?
Paranoya hastalığı, diğer insanların hareketlerini küçültücü ve tehdit edici olarak algılayan aşırı duyarlılık hastalığıdır. Paranoyalar sağlıklı insanlar da fazla olmasa da paranoya bozukluğu olan bir birey günlük hayatında çok kez karşılaşır, bu olay günlük hayatın rutinini ve kalitesini bozacak derece yoğundur. Ancak, paranoya her zaman şizofrenik bir durum olduğu söylenemez.
Paranoya Hastalığı Neden Olur?
Paranoya, gizli ve atanmış anlamlar içeren zihinsel ve duygusal işlevlerin dökümüdür. Beynin ön kısmında Frontal Cortex adı verilen ve doğruyu yanlışı ayırt edebilme olarak bildiğimiz kısmında yapısal bozukluk olabilir. Nedenleri değişken ve belirsizdir. Semptomlar bastırılmış, reddedilmiş, yansıtılmış duygularla ilgilidir.
- İzole Yaşam: İnsanlardan izole şekilde yaşamak; medyadaki suç, terör, cinnet, şiddet olaylarından etkilenmenize, paranoyak duygularınızın ortaya çıkmasına yol açabilir.
- Ruh Sağlığı: Paranoya kişilik bozukluğu ve şizofreni gibi akıl hastalıklarına psikoz döneminin bir parçası olabilir. Anksiyete ve depresyon paranoya olasılığını arttırır.
- Uykusuzluk: Korkular ve endişeler genelde geceleri gerçekleştiğinden gece geç saatteler de gelişebilir. Rahatsız edici sesler ve halüsinasyonlar tetiklenebilir.
- Uyuşturucular: Kokain, esrar, LSD, metanfetamin gibi uyuşturucular ve alkol bağımlılığı beynin kimyasını değiştirebilir.
- Genetik: Yapılan araştırmalar Paranoya bozukluğunun genetik bir hastalık olduğunu kanıtlamıştır.
Paranoya Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
- İnsanlara karşı şüpheci ve güvensizlik.
- Kendisine yapılan eleştirilere kapalı olmak ve inkar etmek.
- İnsanların söylediklerinde başka anlamlar arama.
- Huzursuzluk, kendisini rahat hissetmeme gibi olaylar.
- Yanlış anlaşıldığını ya da kendisini yanlış anlattığını düşünme.
- Eşlerin karşısındaki sevgili veya eşlerinin sadakatinden endişe etme.
- Arkalarından kötü konuşulduğunu düşünme.
- Saldırgan bir tutum sergilemek.
Paranoya Hastasına Nasıl Davranılmalıdır?
Bir paranoya hastası birilerinin onu takip ettiğini söylerse veya bu tarz durumlarla karşılaşırsanız kesinlikle alaycı bir şekilde yaklaşmayın ya da durumu düzeltmeye anlatmaya kalkmayın. Söyledikleri ne kadar saçma olsa da bunu ona belli etmeyin ama aynı zamanda karşınızdaki insanı desteklemeyin. Durumun doğru olmadığını savunmamanız gerekir. Size düşen sorumluluk empati yapmanız önemlidir. Profesyonel bir yardım alınmasını sağlamanız gerekmektedir. Unutmayın paranoya bir beyin hastalığıdır.
Paranoya Tedavi Edilebilir mi?
Paranoya hastalığı olan bireyin profesyonel yardım aldıktan sonra iyileşmesi mümkündür. Ancak bireyin iç görüsünü geliştirmek oldukça zordur. Kısaca hasta bireyin kendisinin paranoya hastası olduğunu kabul etmesi ve inanması gereklidir.
Tedavi türlerinden birkaçı şöyledir;
- Farmakolojik Tedavi (İlaçlı Tedavi)
- Nöromodülasyon
- Transmanyetik Uyarım Tedavisi (TMU)
- Deep TMU
- EKT Tedavisi
Yorum Yap