fbpx
Meditasyon Nedir
Meditasyon Nedir? Faydaları Nelerdir? Meditasyon Çeşitleri Nelerdir?

Meditasyon Nedir? Faydaları Nelerdir? Meditasyon Çeşitleri Nelerdir?

Meditasyon Nedir?

İnsanların stres ve anksiyete ile başa çıkmak için kullanılır. Bilimsel olarak zihni dinlendirme tekniği Meditasyon, şifa yöntemi olup, günümüzde iş, okul ve genelde özel hayatımızda stresi azaltmak, stres yönetimi, yaratıcılık ve ilham artışı için kullanılmaktadır. Oldukça da etkilidir.

Meditasyon kesinlikle bir dini inanç değildir. Meditasyon inanılması gereken bir uygulama değildir. En saygın bilimsel kurumlarca zihin ve ruhun eş zamanlı fayda gösterdiğini şifalandırma tekniğidir.

Anksiyeteye Karşı Panzehir: Meditasyon

Çoğumuz birçok olaylardan şikayetçiyizdir bunlar yeri gelip stres, kronik sağlık sorunları, uykusuzluk vb. olaylardan zihnimizi sakinleştirmenin ve zihni huzura kavuşturmanın yani dingin bir zihin istiyoruz.

Harvard Tıp Fakültesi, Massachusetts Institute of Technology, Yale Üniversitesi vb. bilim dünyasında öne gelen kurumlar tarafından araştırmalar yapılmıştır. Sonuç olarak zihnin rahata kavuştuğunu ve stres, anksiyeteye çözüm olduğu kanıtlanmıştır.

Meditasyon Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Günlük olarak 20-25 dakika meditasyon yapmanın en çok etkilediği faydalar:

  • Stresi giderir
  • Uykusuzluğa karşı çok iyidir. Uyku sağlığınızı arttırır
  • Yüksek tansiyonu indirir ve kan basıncını düşürür
  • Kalp çarpıntılarını azaltır
  • Erken yaşlanmayı engeller
  • Sağlıklı kilo vermeyi sağlar
  • İrade Kullanmadan kilo vermenizi sağlar
  • Madde ve alkol bağımlılığından sizi soğutur
  • Kaygı (Anksiyete), korku ve endişeyi azaltır
  • İç huzuru sağlar
  • Fiziksel ve zihinsel olarak iyi hissedersiniz
  • Odaklanmanızı ve konsantrasyonu güçlendirir
  • Bağışıklık sistemi için iyidir
  • Reflekslerinizi yükseltir
Meditasyon Faydaları Nedir
Meditasyon Çeşitleri Nelerdir?

Meditasyon Nedir? Meditasyon Çeşitleri Nelerdir?

Stres ile başa çıkmak için 7 adet meditasyon türü vardır.

  1. Mantra Meditasyonu: Mantralara dayanan basit bir ses meditasyonudur. Mantra, meditasyonda kullanılan “ommmm” kelimesini en çok kullanılan meditasyon türüdür. Kişiyi bulunduğu ortamdan çıkartmaya yarayan bu meditasyon türüdür. Zihin titreşen sesler sayesinde düşüncelere kapılmayı engellemektedir. Mantralar insanlara tarafından uydurma sesler olarak düşünülse de hepsi bir anlam taşımakta olup kutsal seslerdir.
  2. Vipassana Meditasyonu: İç görü meditasyonu olarak geçmektedir. Olayları ve kişileri yargısız şekilde özellikle de olduğu şekilde yani saf haliyle görmenizi sağlar. Burun solunumunuzu, düşüncelerinizi ve duygularınızı yargı yapmadan odaklanmanızı sağlar.
  3. Zen Meditasyonu: Budist inancının temelini oluşturan meditasyon türüdür. Bu meditasyonla birlikte ruh arınır ve temizlenmesi sağlanır. Zen Meditasyonunda doğru oturuş çok önemlidir. Zen meditasyonunu yapabilmek için gürültüden uzak ve sakin bir ortamda bulunmanız gerekmektedir. Bu ortam özellikle hava bakımında sizi rahatsız etmemesi gereklidir.
  4. MettaMeditasyonu: Tibet budizminde iyilik olarak adlandırılan meditasyon türüdür. Daha çok iyilik, şefkat ve merhameti bulunduran pozitif bir meditasyon türüdür. Karşınızdaki insanı ve kendinizi saf hali ile kabul etmeyi öğretmektedir.
  5. Kundali Meditasyonu: En çok bilinen meditasyon türüdür. Zihni uyandırmayı sağlar. Diğer meditasyon türlerinden daha çok şarkı ile yapılmaktadır. Enerjisini bel bölgesinde gösterir ve omurganın çoğuna etki eder.
  6. Çakra Meditasyonu: En çok bilinen diğer meditasyon türüdür. Vücudun farklı noktalarına ve her yerine dağılmış enerji merkezlerine odaklanır.
  7. Tonglen Meditasyonu: Daha çok kişiyi negatif enerjiden kurtarmaya dayanır. Karşılaşılan her zor durumda kaçmaktansa acıyı kabullenmeyi, acıya bağlanmayı ve durumdan nasıl çıkacağını öğrenmeyi amaçlayan meditasyon türüdür.

Yukarıdaki meditasyon çeşitlerinden birisini bile denemek kişiye çok şey katmaktadır.